top of page
Search

5 znakova curenja vode u zidu

Otkrijte pet ključnih znakova koji vam jasno ukazuju na moguće curenje vode u zidu, kako biste spriječili veće štete i sačuvali svoj dom.


Prikaz curenja vode
Prikaz curenja vode


Svi se trudimo da imamo što udobniju situaciju u našem domaćinstvu. To je i razumljivo, jer se radi o našem životnom prostoru u kojem provodimo slobodno vrijeme i želimo se osjećati što ugodnije. Nažalost, ponekad se dogode situacije koje naruše tu ravnotežu i udobnost, a često dovode i do financijske štete.

Jedna od potencijalnih situacija koja se može dogoditi jest curenje vode u zidu, ali postoje načini da obratite pažnju na to i spriječite veći problem i štetu.


 

Zaštite svoj dom od curenja vode danas!


 

Predstavljamo vam pet znakova curenja vode u zidu na koje možete obratiti pažnju ako sumnjate da i vi imate taj problem, te kako da samostalno detektirate curenje vode.

Vlažne mrlje na zidu

Vlažne mrlje na zidu su prilično lako uočljive. One označavaju promjenu boje zida na dijelu koji je natopljen vodom, jasno upućujući na to da voda dolazi iz nekog izvora unutar zida. U većini slučajeva, takav problem potječe od curenja vode iz puknute ili oštećene cijevi.

Ipak, treba imati na umu da to nije uvijek jedini razlog.


Vlažnost u zidu također dovodi do promjene teksture površine zida, stvarajući mjehuriće koje možete lako primijetiti kao dodatni znak problema.


Ponekad uzrok vlažnosti može biti nešto drugo, na primjer, voda koja dolazi iz poplavljene kupaonice susjeda iznad. U takvim situacijama trebamo provjeriti sve moguće izvore.

Bez obzira na uzrok, vlažan zid, kao i vlažan pod, nikako ne smijemo zanemariti. Važno je reagirati odmah, jer ako je cijev pukla, šteta će samo rasti.


Vlažne mrlje na zidu
Vlažne mrlje na zidu



Plijesan na zidu

Plijesan na zidu rezultat je nakupljanja vode i vlage u zidu. Vlažan zid idealno je tlo za razvoj plesni i gljivica, što može ugroziti vaše zdravlje i narušiti estetiku vašeg životnog prostora.

Ako primijetite nakupljanje plesni na zidu, to može biti znak puknuća cijevi i curenja vode, pa obavezno pozovite vodoinstalatera da provjeri je li do toga došlo.

Plijesan na zidu
Plijesan na zidu

Zvuk kapanja vode u zidu

Zvuk kapanja vode u zidu najlakše ćete primijetiti nakon korištenja slavine ili WC školjke. Ako sumnjate da voda curi iz cijevi, neposredno nakon što zatvorite vodu na slavini, pokušajte pažljivo osluškivati zvukove kapanja koji mogu dolaziti iz zida. Ako čujete takav zvuk, obavezno pozovite vodoinstalatera da provjeri cijevi.

Ako čujete snažniji, intenzivniji zvuk kao da voda teče, a ne samo kaplje, odmah zatvorite ventil i odmah pozovite vodoinstalatera bez odlaganja kako ne bi nastala veća šteta.

Slabiji pritisak vode

Slabiji pritisak vode također je jedan od znakova koji ukazuje na gubitak vode, a vrlo je moguće da je cijev pukla u zidu. Moderne vodovodne cijevi dizajnirane su da minimalno gube pritisak.

Štoviše, pukotina dovoljno velika da uzrokuje značajan pad pritiska vode ne samo da je potencijalan simptom curenja vode, već predstavlja ozbiljan problem koji treba provjeriti što prije od strane vodoinstalatera.


Slab pritisak vode
Slab pritisak vode

Previsok račun za vodu

Previsok račun za vodu zvuči prilično očito kao znak mogućeg problema, no mnogi ljudi plaćaju račune po navici, bez detaljne analize stavki i iznosa, ako nisu znatno odstupali od uobičajenog stanja.

Ako vam se račun za vodu povećao, a vaše navike potrošnje vode nisu se promijenile, niti se broj osoba u vašem domaćinstvu promijenio, trebate to shvatiti ozbiljno - vrlo je moguće da imate problem o kojem niste svjesni.

Ako imate vodomjer u svom domaćinstvu, možete ga koristiti kao sredstvo za otkrivanje gubitka vode, odnosno curenja u cijevima. Princip je jednostavan - ako satima ne koristite vodu i ne puštate je ni na jednoj slavini ili WC školjci u kući ili stanu, a stanje na vodomjeru se mijenja, brojilo i dalje bilježi potrošnju - negdje gubite vodu.

Velika je vjerojatnost da je riječ o puknutoj cijevi, čak i ako niste primijetili fizičke znakove poput natopljenih podova ili zidova.

Kako provjeriti gdje curi voda u zidu?


Najbolje je povjeriti ovaj korak vodoinstalateru. Sami ćete teško moći precizno locirati i procijeniti obim problema bez profesionalne opreme i iskustva. Naravno, na temelju nekih znakova curenja vode možete imati opću ideju o približnoj lokaciji puknute cijevi, ali konkretni detalji i popravci zahtijevaju stručnost koja prelazi stručnost osobe koja se ne bavi vodoinstalaterskom strukom. Problemi s curenjem vode mogu uzrokovati ozbiljnu štetu, poplaviti zidove, podove i životne prostore, ne samo vaše, već i vaših komšija– a to svakako želimo izbjeći.

Ono što želite je da dođe stručnjak s iskustvom i što prije i što učinkovitije riješi vaš problem.

Vodoinstalater Sarajevo ima iskustva u rješavanju mnogih situacija s curenjem vode u zidovima i puknutim cijevima. Stojimo vam na raspolaganju ako imate takav problem. Pozovite nas



Comments


bottom of page